Bussimatka Saigonista kesti kaikkiaan n. 6 tuntia ja perillä bussi jätti meidät vaan pääkadun varteen. Vastassa oli paikallisia mopotaksimiehiä valmiina viemään meidät suosittelemiinsa kohteisiin. Yhteistä kieltä ei juuri löytynyt, mutta heillä oli muutaman hotellin käyntikortit mukanaan ja se saatiin selville, että majoituksen hinta noissa paikoissa olisi 15$ yö (Vietnamissa monet hinnat ilmoitetaan US dollareina ja se tuntuu olevan myös käypää valuuttaa täällä). Koska näiden kavereiden kielitaito oli hyvin rajoittunut, ei ollut ihme ettei saatu selville missä mahdollisesti etukäteen katsomamme majoitus olisi ollut. Otettiin sitten vaan pitkän matkan jälkeen väsyneinä mopotaksi mieheen (ja naiseen:)) ja eikun matkaan. Kuski kaivoi toisen kypärän satulan alta ja trolli nostettiin siihen hänen jalkojensa väliin ja itse sitten reppu selässä kyytiin. Sitten ajettiin muutaman km:n matka heidän suosittelemaansa hotelliin, jonka käyntikortissa koreili ihana turkoosi uima-allas kaislavarjoilla. Käytiin hyväksymässä huone (joka tosin oli hyvin vaatimaton, mutta sai kelvata) ja suunnattiin iltapäiväksi vielä altaalle polskimaan.
Hotelli Hai Yen, ensimmäinen majapaikka Muinessa.
Vietnamilainen kahvi on usein niin vahvaa, että se on laitonta useissa muissa maissa. Kuten Thaimaassa, myös täällä kahvi juodaan usein kylmänä - Ice Coffee - kuuma kahvi täytyy muistaa pyytää erikseen. Kuvassa näkyy miten vietnamilainen kuuma kahvi usein tarjoillaan; suodatin lasin päällä ja kuuma vesi erikseen. Kylmä kahvi puolestaan valmistetaan niin, että kaadetaan suodatettu kahvi suoraan lasiin, joka on täynnä jääpaloja. On muuten hyvää!

Päätimme ensimmäisen yön jälkeen etsiä mukavamman hotellin. Ensimmäinen oli aika täynnä reppumatkailijoita, ja allasalue oli suhteessa pieni, joten sinne ei olisi juuri mahtunut lekottelemaan ja uimaan. Myös huoneessa oli toivomisen varaa, koska aioimme olla MuiNessa vielä neljä yötä. Vuokrasimme vastapäisestä kaupasta mopon päiväksi (8$) ja lähdimme tutkimaan ympäristöä.Ajoimme pois turistialueelta itse kalastajakylään, haju oli paikoittain aivan hirveä, mutta oli hienoa päästä taas näkemään vielä enemmän paikallista elämää. Takaisin resorttialueella kiertelimme kyselemässä hintoja ja katselemassa eri majoitusvaihtoehtoja ja päädyimme aika lähelle ensimmäistä paikkaa. Tien Phat hotelli oli vanha ja kulunut, mutta huoneet olivat isoja (2 isoa sänkyä) ja kylppäri oli siisti ja iso. Oma parveke altaalle ja merelle oli plussaa. Otimme hotellin hintaan 30$ yö ja muutamaa muuta lukuunottamatta olimme lähes ainoat koko paikassa. Isolla allasalueella ei ollut tungosta, vaan saatiin rauhassa lueskella, ottaa aurinkoa ja polskia.
Hotelli Tien Phatin allasalue.

Näköala suoraan merelle, tässä voi jo nautiskella elämästä!

Paikalliset naiset valmistivat allasalueella hotellissa majoittuville venäläisnaisille mittatilauksena helminauhoja. Kuten Phuketissa, myös täällä on hurjan paljon ja edullisesti helmikoruja tarjolla.

Mies poimimassa simpukoita rannassa aivan hotellin edessä.

Kalastajat rantautumassa työ-yön jälkeen, kuva otettu hotellin altaalta.

Kolmas päivä meni altaalla makoille ja neljäntenä päivänä vuokrasimme taas mopon ja lähdimme katsomaan paikan ainoita nähtävyyksiä, eli hiekkadyynejä. Noin 5km:n päässä MuiNesta sijaitsevat punaiset hiekkadyynit ja siitä vielä 20km eteenpäin niin saavutaan valkoisille dyyneille. Ajoimme siis ensin punaisille dyyneille ja tingimme paikallisilta lapsilta kaksi liukuria vuokralle hintaan n. 4€. Kolme lasta ja vanha mummo lähtivät sitten näyttämään meille miten hiekalla kuuluu mäkeä laskea. Kiipesimme dyynejä kunnes saavuimme tarpeeksi jyrkälle kohdalle ja sitten paikallisten avustukselle laskimme vuorotellen omilla liukureilla alas dyynin rinnettä. Aika erikoinen kokemus täytyy myöntää, ja joka paikka oli aivan täynnä hiekkaa tuon aamun jälkeen. Toinen pikkupojista otti meistä valokuvia ja yritti toki kerjätä reissun päätteeksi lisää rahaa palveluksistaan. 11-vuotias tyttö, joka oli mukana, puhui yllättävän hyvää englantia ja kysinkin, että oppiiko hän sitä koulussa. Hän selitti minulle selkeästi, että ei, hän ei käy koulua koska ei ole rahaa. Tarvitaan paljon rahaa että on varaa käydä koulua. No money no school – hän sanoi. Hän kertoi opiskelevansa vain englantia. Missä, se jäi epäselväksi. Varmaan suurin osa paikallisista lapsista, varsinkin maalla asuvista, samoin kuin Thaimaassakin, ei käy koulua, koska perheillä ei ole siihen varaa. Ei ole siis ihme, ettei heillä ole käsitystä maantiedosta, matematiikasta tai paljon muustakaan. Kaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa ei ole kassakoneita (lukuunottamatta muutamia poikkeuksia ja kansainvälisiä ketjuja), hinnat näytetään aina laskimella (johtunee siitä etteivät osaa riittävästi englantia kertoakseen niitä) ja pienimmätkin vähennyslaskut, esim. vaihtorahan määrä, lasketaan aina laskimella. Jos haluaa ostoksesta kuitin, on se lähes poikkeuksetta käsin kirjoitettu ja paikallisella kielellä.
Red Sand Dunes, punaiset dyynit.

White Sand Dunes, valkoiset dyynit.

Haustausmaa, matkalla dyyneille.

Muinen herkkua ovat luonnollisesti merenelävät. Kokki paistaa simpukoita ja rapuja ja kaloja. Itse otin grillattua hummeria 16€/kg, uskoisin tuon olevan aika edullinen hinta.

Rantaravintolan vaatimaton keittiö rannan tuntumassa.
Mui Ne on siis pieni, ja todella köyhä kalastajakylä. Noin 30km mittaisellä pätkällä rantaviivaa on eritasoisia majoitusvaihtoehtoja aivan edullisista reppumatkailijoille suunnatuista vaihtoehdoista aina neljän tähden resortteihin. Suuri osa hotelleista sijaitsee rantakadun ja rannan välisellä alueella, joten mahdollinen allasalue on useimmiten vain muutaman metrin päässä merestä. Tämä luo upean tunnelman ja näkymät allasalueilta ovat monesti mahtavat.
Paikallisten koyhää asutusta kalastajakylän ulkopuolella.

Kalastajakylä, haju oli paikoittain tosi kamala.

Muinessa kalastajat käyttävät myös tällaisia erikoiskalastukseen käytettäviä veneitä.

Maisema kalastajakylässä.

Tämä perhe myi iltaisin kadulla kalastamiaan isoja kotiloita. Kuvan ottamisen jälkeen mies halusi kätellä meitä moneen otteeseen ja vaikutti tosi otetulta ja jutteli kovasti, vaikka mitään ei ymmärrettykään.

Liikenne on vähäistä, mutta täälläkin tööttäillään jatkuvasti. Turisteja on vähän, suurin osa (lähes kaikki!) venäläisiä, mikä yllätti meidät täysin. Mahdetaanko Venäjältä jo tehdä MuiNeen seuramatkoja, vai voivatko kaikki nuo kymmenet ja kymmenet venäläiset, joita me näimme, olla omatoimimatkailijoita? Monissa ravintoloissa on ruokalistat venäjäksi ja useita kylttejä on käännetty venäjäksi. Suomalaisiin ja muihin pohjoismaalaisiin emme törmänneet, muutamat muut turistit tuntuivat olevan jenkkejä tai ausseja.
Tigibaari Pogo hotelliemme välissä. Käytiin Pogossa kuuntelemassa livemusiikkia yhtenä iltana, kiva paikka.

Pogo on koristeltu värikkäin maalauksin. Baari on mainittu myös Lonely Planetissa.

Maaperä täällä on lähes täysin hiekkaa ja ilmasto tosiaan kuivempi kuin Thaimaassa. Kevään ensimmäinen sade sattui meidän täällä ollessamme. Istuttiin jalkahieronnassa, kun alkoi sataa kaatamalla ja paikan omistajan veli kertoi meille kyseessä olevan kevään ensimmäinen sade. Sadekausi siis alkaa täälläkin pikkuhiljaa. MuiNe on myös kuuluisa leijan lennätyksestä sekä purjesurffauksesta. Me emme nähneet ko. aktiviteetteja ennen kuin tänään, kun olemme jo lähteneet pois. Tänään oli tarpeeksi kova tuuli harrastuksille.
Hiekkaperäistä maastoa. Kuva otettu matkalla dyyneille, taustalla näkyy Muine.

Leijakoulu Muinen rannalla.

Mikä meitä yllätti ehkä eniten, oli koko paikan ja sen ympäristön likaisuus. Roskia on aivan joka paikassa, mitään järjestettyä jätteidenkeräys-systeemiä ei selvästikään ole. On selvää että Vietnam on kehitysmaa siinä missä Thaimaakin, mutta täällä likaisuus ja roskien määrä tuntuu tosi hurjalta. Kaunis maaseutu, ja ennen kaikkea meri ja rannat ovat pilalla roskaamisen takia. Emme käyneet kertaakaan meressä uimassa, ei oikein tehnyt mieli kun rannat olivat täynnä kaikenlaista jätettä ja roskaa.
Paikalliset lapset koulumatkalla.

Kaikenkaikkiaan MuiNe oli tosi kiva paikka nähdä, ja etenkin paikka jossa voi ja täytyy tosiaankin vain rentoutua. Muuta tekemistä kun ei juurikaan ole. Kannattaa ehdottomasti valita sellainen majoitus, jossa on viihtyisä uima-allasalue, koska siellä todennäköisesti viettää suurimman osan ajastaan.
Jääpalat mopon kyydissä menossa johonkin ravintolaan, ja sieltä pienempinä paloina jonkun juomaan.
Tämä paikallinen perhe istui joka ilta ulkona, kadun vieressä maassa, pelaamassa jotain peliä. Hauskaa näytti ja kuului olevan.

Kun kirjoitan tätä niin me istutaan jo junassa matkalla takaisin Saigoniin. Laitan taas kirjoituksen nettiin, sitten kun päästään perille. Tämä juna on varmaan jostain 60-luvulta, mutta sentään on pehmeät penkit ja ilmastointi. Otettiin MuiNesta taksi läheiseen Phan Thietin kaupunkiin (n. 15km päässä) ja sieltä noustiin junaan. Noin viiden tunnin junamatka maksoi hieman yli kolme euroa per hlö, päätettiin matkustaa vaihtelun vuoksi näin takaisinpäin. Muutama muu länsimaalainen täällä näkyy, mutta suurin osa matkustajista on paikallisia. Lapset pitävät kovaa meteliä, lienevätkö ensimmäistä kertaa junassa... Monilla paikallisilla oli mopokypärät päässä kun tulivat sisään junaan, joten oletan, että mopot on myös mukana erillisessä tavaravaunussa. Tähän asti matka on sujunut hyvin, muutaman kerran on seisottu pidemmän aikaa ja odotettu mm. vastaantulevaa junaa. Janne kävi äsken vessassa ja kertoi että siellä on vaan reikä lattiassa, se kokemus on mulla vielä edessä:)
Juna Phan Thietistä Saigoniin.